Als u gaat trouwen, overlijdt of gaat samenwonen, hoe zijn dan kwesties zoals gezamenlijk bezit, testament, alimentatie en andere zaken geregeld? Een notaris kan u hierbij helpen en duidelijkheid creëren. Personen- en familierecht is een specialisatie van Van Solkema Notaris. Dit recht kan onderverdeeld worden in meerdere onderwerpen:
Een testament is uw laatste wil over het na te laten vermogen. Pas na het overlijden van degene die het testament heeft gemaakt, wordt het testament geopend. Het is dus erg belangrijk dat de bewoordingen in het testament maar voor één uitleg vatbaar zijn, en daarmee uw bedoeling duidelijk is. Daarom is in de wet geregeld dat bij het opstellen van een testament een notaris nodig is. Deze juridisch gespecialiseerde adviseur kan uw wensen over het na te laten vermogen vertalen in juridisch eenduidige bewoordingen. Een goed opgesteld testament kan veel familieruzies voorkomen. Ook als u al een testament heeft, maar de inhoud wilt wijzigen omdat deze niet meer overeenkomt met uw bedoeling, maakt de notaris voor u een nieuw testament.
Wat kunt u naast de benoeming van een of meer erfgenamen verder zoal regelen in een testament?
Bij schenken denkt u waarschijnlijk aan het geven van een bepaald goed of geldsom. Als u een huis of aandelen in een bv schenkt, is een notariële akte nodig. Ook kunt u ervoor zorgen dat uw ontvanger het geschonken bedrag pas krijgt bij overlijden van de schenker. Deze schenking moet ook bij notariële akte plaatsvinden. Ook moet er jaarlijks rente worden betaald over het schuldig erkende bedrag. Het voordeel van deze laatste manier van schenken, is dat de schenker de beschikking houdt over het geld. Als de begiftigde ook erfgenaam is van de schenker, levert deze schenking de begiftigde belastingbesparing op bij het overlijden van de schenker.
Bij het doen van de schenking doet u er verstandig aan met ons te overleggen welke bedingen aan de schenking worden verbonden. Denk hierbij aan:
Als u gaat samenwonen met uw partner, maakt u verschillende afspraken met elkaar over de gemeenschappelijke huishouding.
Als u naast praktische afspraken ook andere rechten en plichten wilt afspreken, is het door de notaris opgestelde samenlevingscontract het juiste middel om deze afspraken vast te leggen. In het samenlevingscontract worden verschillende afspraken gemaakt:
Hoe kan ik ervoor zorgen dat bij mijn overlijden door mijn erfgenamen zo weinig mogelijk belasting hoeft te worden betaald?
Estate planning heeft tot doel een opgebouwd (familie)vermogen over te dragen aan de volgende generatie(s) met zo weinig mogelijk belastingheffing. Er zijn tal van mogelijkheden om belastingen te besparen. Schenken, erfrecht, huwelijksvermogensrecht en fiscaal recht spelen hierbij een belangrijke rol. Omdat estate planning ingewikkelde materie is en maatwerk vereist, is het verstandig om uw wensen wat betreft de vererving van uw vermogen nu al goed te regelen. Dit doet u bij degene die veel kennis heeft van het erfrecht en de bijbehorende fiscale regelgeving, oftewel uw notaris.
Als u gaat trouwen zonder van tevoren huwelijksvoorwaarden te hebben gemaakt, ontstaat door de voltrekking van het huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen tussen u beiden. De persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had, blijven van ieder privé. Bezittingen en schulden die u na het huwelijk krijgt, zijn van u samen. Een eventueel verkregen of tijdens het huwelijk te verkrijgen erfenis of schenking, is privé van degene die de erfenis of schenking kreeg/krijgt, tenzij de overledene of schenker zelf anders heeft bepaald. Wenst u geen beperkte gemeenschap van goederen, dan dient u huwelijksvoorwaarden te maken.
De huwelijksvoorwaarden worden voor of tijdens het huwelijk door de notaris opgesteld. Als u tijdens het huwelijk besluit huwelijksvoorwaarden te maken of de bestaande huwelijksvoorwaarden te wijzigen, is er mogelijk ook nog een verdeling van uw bezittingen nodig.
Wat wordt er onder andere vastgelegd in de akte van huwelijksvoorwaarden?
Sinds 1 januari 1998 biedt de wet de mogelijkheid aan personen van gelijk geslacht, maar ook aan personen van verschillend geslacht, een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De juridische gevolgen van dit geregistreerd partnerschap zijn vrijwel gelijk aan die van een huwelijk. Zo komt ook een geregistreerd partnerschap tot stand bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Voor het laten opstellen van partnerschapsvoorwaarden verwijzen wij naar hetgeen is vermeld onder huwelijksvoorwaarden.
De beëindiging van een relatie is een ingrijpende gebeurtenis, of het nu gaat om een echtscheiding of het einde van een relatie tussen samenwoners.
Bij het overlijden van uw naasten komt veel kijken. Behalve het regelen van de uitvaart, moeten er ook notariële zaken afgehandeld worden. Waar moet u dan zoal aan denken?
Verklaring van erfrecht
Een verklaring van erfrecht is een door de notaris opgestelde verklaring, waarin staat vermeld wie is overleden, of deze een testament had en wie zijn erfgenamen zijn. Verder is daarin vastgelegd wie de nalatenschap afwikkelt namens alle erfgenamen, hetzij omdat de erfgenamen aan deze persoon een boedelvolmacht hebben gegeven, hetzij omdat deze persoon door de overledene als zodanig is aangewezen (executeur). Voordat de notaris deze verklaring afgeeft, moet hij een aantal zaken controleren.Bekijk hier de video.
Bekijk hier de video's over huwelijk en geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract.
Bekijk hier de video's over volmacht, testament en levenstestament.
Bekijk hier de video.